Teodor Birț, directorul Piețe Sibiu SA, a declarat, în cadrul emisiunii Interviuri pe Față, că „piața Transilvania nu este un subiect plăcut” pentru el. Birț spune că nu i se pare normal să nu se perceapă taxe, la fel ca în piețele agroalimentare, iar prețurile să fie mai mari.
„Piața Transilvania, pentru mine, nu este un subiect plăcut și vă spun de ce. Dar înainte de a vă spune de ce nu îmi place mie această piață, vă întreb: de ce într-o piață, cum este piața Transilvania, unde nu se percep taxe, unde nu se respectă regulie pe care ni le solicită nouă DSP și DSV și toți care vin în control, prețurile sunt mai mari decât în piața Rahova sau decât în piața Cibin? Mă raportez la prețurile produselor. Pentru că nu mi se pare corect… Kilogramul de brânză să fie mai mare la Transilvania decât în celelalte piețe, în situația în care acolo nu se plătește absolut nimic și teoretic ar trebui să fie, pe lângă faptul că inițial au început în niște condiții care nu aveau nimic în comun cu ceea ce înseamnă să amenajezi o piață agroalimentară”, a spus Teodor Birț.
Directorul Piețe Sibiu SA a mai spus că este imposibil să afli dacă un producător este cu adevărat producător.
„Piața Transilvania nu mi se pare ok, pentru că există piața Rahova foarte aproape, producătorii care merg acolo sunt cei din piața Rahova sau cei din piața Cibin. Nu există un control temeinic, nimeni nu poate să-l facă, vizavi de ce înseamnă un producător real, pentru că, ca să poți să verifici un producător, trebuie în primul rând să mergi acasă, să vezi dacă produce, să vezi dacă și cât produce, cantitatea de produse așa cum spune legea. Nimeni nu face treaba asta. Acea piață a fost gândită ca piață țărănească pentru producătorii din zonă, dar dacă cineva vreodată își va propune să meargă să ia fiecare producător în parte, să vadă ce produce, cum produce și unde produce, s-ar putea să avem niște concluzii care să nu ne placă”, mai spune directorul Piețe Sibiu SA.
Acesta a mai menționat și că s-ar putea căuta soluții pentru locuitorii din cartierele îndepărtate de piețele agroalimentare, cum ar fi Valea Aurie, Turnișor sau Tineretului, și să se aducă acolo piețe mobile.
„Așa cum am spus, mie nu mi se pare normal să se organizeze acolo o piață. Sunt de acord, se pot găsi soluții cu piețe mobile, nu volante, în anumite zone unde nu există sau sunt departe piețe agroalimentare. De exemplu, în Valea Aurie sau Cartierul Tineretului sau zona Turnișor. Se poate organiza o piață mobilă, dar trebuie organizate respectându-se aceleași condiții pe care le respectăm noi în piețe. Și nu mi se pare normal să se meargp, pentru că până la urmă nu este nicio concurență, să se meargă pe un sistem de a nu se plăti taxe, pentru că eu îmi pun o întrebare simplă – cine le plătește și de unde? Pentru că aceste piețe organizate înseamnă niște eforturi financiare. Cine le suportă, Consiliul Județean? Foarte bine, le face pentru cetățeni, să spun așa. Dar beneficiul cetățeanului care este? Acela că își cumpără un produs mai scump? Pe cetățeni îi determină să acceseze această piață faptul că este acest trend cu piața țărănească, produse tradiționale, care încă o dată vă spun, la momentul acesta nimeni nu verifică cât este de tradițional un produs anume. Eu merg prin țară (…) nu există piață din România care să nu aibă brânză de Sibiu sau mezeluri din Sibiu care nu au nicio legătură cu Sibiul și în niciun caz nu sunt tradiționale. Așa și aici. Depinde ce înțelegem prin piața tradițională. Românul merge acolo pentru că este un trend. Dar sunt aceleași produse din piață. Brânza, telemeaua o găsiți în celelalte zile în Cibin sau Rahova”, a mai spus Teodor Birț, directorul Piețe SA.
Ce cred? Cred ca e o fita sa mergi in Piata Transilvania.. si pretul mai mare…e adaos comercial pentru fitosi. Cei care merg acolo pentru ca le e mai aproape, sunt putini.
In ceea ce priveste verificarea calitatii de producatori, cred ca se dovedeste pron Cerificatul de producator, eliberat de catre primarii, in urma VERIFICARILOR
Bun articol! La piata din Vasile Aron nu este nici un producator, numai specula zi de zi cu acceasi „producatori”. Aici de ce nu vin producatorii reali locali? Nu ar fi o idee rea sa se deschida pietele in anumite zile, alternativ si poate ajung mai multi producatori reali si in Vasile Aron… aceasta piata nici nu e pomenita…Multumesc!
Aveti dreptate d-le Birt , de ce nu platesc nici o taxa ? , cati sunt producatori adevarati ? , conditii de igiena ….bla ,bla ,bla DAR de celelalte piete de ce nu spuneti nimic ? cele pe care cu onor le conduceti d-voastra . cum se dau mesele ? tariful pe masa ?( foarte mult ) cat despre producatori ce sa mai vorbim , trei sfert nici nu stiu de care capat se tine o sapa in mana. Vedeti scobitoarea din ochiul celuilat si nu barna din ochiul D-voastra.