Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat, joi seara, că declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar urma să o semneze din toamnă când își trimit copiii la școală a fost introdusă la cererea Ministerului Sănătății, pentru că „și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”.
Pe de altă parte, ministrul recunoaște că mulți părinți au fost alarmați de această declarație și de aceea este de părere că ar să fie adăugată o sintagmă de tipul „după cum cunosc” pentru părintele care ar putea greși evaluarea stării de sănătate a copilului. „Nu putem să spunem că din start este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală”, a explicat ministrul educației la postul public de televiziune, relatează digi24.
Ce cuprinde declarația pe propria răspundere
Această declarație este menționată în ghidul publicat de Ministerul Sănătății pentru începerea cursurilor din 14 septembrie. Deocamdată este vorba despre un proiect, pus în dezbatere publică. Astfel, elevii ar putea intra în şcoală doar cu declaraţia pe propria răspundere completată de către părinţi, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în ultimele 14 zile. Părintele se angajează să nu aducă elevul în colectivitate dacă acesta prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc), iar în declarație este menționat Codul penal cu privire la falsul în declarații. (Vezi modelul de declarație aici).
Anisie: „Au sunat părinții la minister”
„Știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens. Au sunat părinții la minister și au întrebat despre această declarație pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spațiul școlii elevii. (…) De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomele (…), dar acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul”, a explicat Monica Anisie la TVR.
„Având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’ sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că din start este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală”, a spus ministrul. „Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu, ca părinte, trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a adăugat ministrul.
În ce situație elevul poate opta pentru învățământ online
Pe de altă parte, Monica Anisie a spus că există și posibilitatea ca elevul să învețe online, dacă mersul la școală, în colectivitate, reprezintă un risc pentru el sau pentru familia sa. Și în acest caz, tot părintele, alături de medicul de familie trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor de familie, a explicat Anisie.
Ea a dat exemplu perioadei de pregătire pentru examenele naționale, când părinții au decis dacă merg sau nu copiii la școală.
„Acum, părintele la fel trebuie să facă – să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc, și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online”, a declarat Monica Anisie.