Vaccinul pentru coronavirus al americanilor de la Pfizer și nemților de la BionTech are o eficiență de 90 la sută - Bursele cresc masiv
foto: unsplash.com

O rază de speranță în lupta cu pandemia de coronavirus. Compania farmaceutică americană Pfizer și germana BionTech au anunțat luni că vaccinul lor împotriva coronavirusului a obținut o eficiență de 90% în prevenirea bolii.

Dacă aceste date sunt confirmate, se estimează că până la sfârșitul acestui an ar putea fi distribuite aproximativ 50 de milioane de doze din acest antidot, care ce necesită două injecții, deci ar putea fi administrat aproximativ către 20 de milioane de persoane. Prognoza crește la 1,3 miliarde de doze în 2021.

Vaccinul pentru coronavirus al americanilor de la Pfizer și nemților de la BionTech are o eficiență de 90 la sută - Bursele cresc masiv

Oamenii de știință sperau că acest vaccin va avea o eficiență de cel puțin 75% , în timp ce dr. Anthony Fauci, consilier principal al guvernului SUA, a menționat anterior că atingerea a 50-60% ar fi deja o bară acceptabilă, astfel că 90 la sută depășește orice estimări.

„Aceasta este o zi importantă pentru știință și umanitate”, a declarat Albert Bourla, președinte și CEO al Pfizer într-un comunicat. Până în prezent, cele două companii au publicat doar detalii selective despre studiile lor clinice, după o primă revizuire formală a datelor de către o echipă externă.

Este o zi mare pentur știință și pentru umanitate”

Aceste rezultate se bazează pe acea eficacitate provizorie din faza a treia a studiului. Acest procent de 90% a fost atins în rândul voluntarilor care nu au prezentat dovezi că ar fi fost infectați. Dacă se menține acest rezultat, acel nivel de protecție va fi echivalent cu cele mai eficiente vaccinuri pentru copii, cum ar fi vaccinul pentru rujeolă.

În aceste analize, nu s-au detectat efecte adverse seioase, a menționat Pfizer în declarația sa. Compania intenționează să solicite o autorizație de urgență de la Administrația pentru Alimente și Medicamente a guvernului SUA la sfârșitul lunii noiembrie.

Studiile clinice au evaluat 94 de cazuri confirmate de Covid-19 în rândul celor 43.538 de participanți la studiu. Aceste cazuri sunt împărțite între cei care au primit vaccinul și cei cărora li s-a injectat un placebo. Eficacitatea de 90% a fost constatată la șapte zile după a doua doză. Aceasta înseamnă că protecția se realizează la 28 de zile după prima doză.

Ultima oră

Comentariul meu