Psiholog, după crima din Arhitecților - ”Femeile aleg inconștient un model din copilărie”

Diana este cea mai recentă victimă a unui abuzator. Tânăra sibiancă a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică după ce a fost înjunghiată de mai mult de 20 de ori de cel care i-a fost iubit și împotriva căruia avea un ordin de protecție. Dar, bărbatul susține că cei doi se împăcaseră, iar în noaptea crimei ieșiseră împreună în oraș. Dacă e adevărat, faptul că tânăra a acceptat să se vadă cu el, ar putea ridica semne de întrebare. De ce femeile abuzate aleg o astfel de tipologie de bărbat, de mai multe ori chiar? De ce aleg să rămână lângă abuzator ani și ani de-a rândul? Și de ce, după despărțire, mențin legătura cu el?

AFLĂ AICI DETALII DESPRE RELAȚIA DIANEI CU ABUZATPRUL EI – „O bătea și o scuipa. Era instabil psihic”

Psiholog, după crima din Arhitecților - ”Femeile aleg inconștient un model din copilărie”

Istoric de viață

Femeile care ajung să fie abuzate de partenerul de viață aleg un astfel de om. Inconștient, ghidându-se după un model avut în familia lărgită, în copilărie. ”În momentul în care îți dai seama că ai un abuzator lângă tine trebuie să te gândești la istoricul tău de viață. Ce anume din copilărie, din exemplele pe care le-ai avut în jurul tău te-au determinat la maturitate să faci această alegere? Pentru că este o alegere. Una inconștientă, dar este o alegere. Și asta deoarece creierul merge pe niște tipare pe care le cunoaște deja, pe cărări deja bătute. Din această cauză aceste femei atrag o anumită tipologie de bărbat. Inconștient ele caută un model de bărbat pe care l-au avut în copilărie, cu dorința de a schimba deznodământul”, explică psihologul Eduard Puiu.

Psiholog, după crima din Arhitecților - ”Femeile aleg inconștient un model din copilărie”
Psihologul Eduard Puiu spune că femeile aleg inconștient un partener abuzator din cauza exemplelor avute în copilărie

Multe dintre femeile agresate povestesc faptul că abuzurile au apărut după mai mulți ani de relație și că au trecut cu vederea prima palmă, primul cuvânt răstit, în speranța că lucrurile se vor schimba și că acel bărbat își va da seama că a greșit. ”Așa ceva nu se va întâmpla niciodată. Un abuzator escaladează în comportament, niciodată nu involuează. O palmă deschide drumul către bătăi crunte, abuz emoțional și psihic. Și asta pentru că acea femeie îi permite. Mă refer la faptul că nu se poate opune unui astfel de comportament pentru că atunci când există un potențial abuzator latent, iar tu ca femeie ai avut un model de abuzator în viața ta, stârnești și pui în valoare acel tip de comportament. Repet, inconștient se întâmplă lucrurile astea, și fără vreo intenție. Și tot dintr-un model eronat din copilărie aceste femei sunt obișnuite să dezvolte rezistență, redundanță la acest tip de comportament agresiv și trec mai departe, crezând că lucrurile se vor schimba de la sine”, spune Eduard Puiu.

CITEȘTE AICI POVEȘTILE UNOR SIBIENCE HĂRȚUITE ȘI DUPĂ DESPĂRȚIRE 

Dezamorsarea conflictului

Multe dintre aceste femei reușesc până la urmă să iasă din relația în care au fost abuzate. Cu chinuri enorme, cu greutate, lucruri care continuă și după separare de cele mai multe ori. Multe dintre ele sunt în continuare hărțuite, urmărite, chiar bătute. Deși aceste femei obțin ordin de protecție, acele hârtii sunt mai mereu încălcate. Așa că, în fața unui abuzator care nu ține cont nici de lege, mai au o șansă. ”Femeile trebuie să țină cont de profilul abuzatorului, să își dea seama ce îi declanșează crizele comportamentale. Dacă de exemplu, el reacționează la respingere, atunci femeia ar trebui să aibă un limbaj asertiv, să îi explice pe un ton jos, calm, dar ferm, că relația nu mai poate continua. Dar, indiferent de discuție și elementul declanșator, femeile trebuie să fie consecvente în mesajul transmis. Asta e foarte important. Să transmită mereu același mesaj, că nu își mai doresc relația, că s-a încheiat. Dacă o singură dată, din dorința de a scăpa spun ”mai vedem”, au pierdut tot ce au construit până atunci. Pentru că pentru abuzator acel ”mai vedem” înseamnă speranță, înseamnă o ușă pe care ei o cred deschisă”, spune psihologul Eduard Puiu.

Suport din partea familiei

Femeile abuzate au nevoie de suport. Fie că este vorba despre cel al familiei, al unui terapeut sau al unei asociații, cum e Asociația Luhelo,  pentru a putea ieși dintr-o relație abuzivă au nevoie de ajutor. ”Să răzbească singure este extrem de greu. Trebuie să se poată baza pe familie, pe prieteni. Apoi, este absolut evident că un astfel de tratament din partea partenerului lasă urme și traume psihologice. Femeile acestea pot dezvolta anxietăți, atacuri de panică, își pot închide viața într-o bulă. De aceea aici este nevoie de ajutor psihologic. Terapia le poate ajuta să depășească momentul, să afle de ce au acceptat toate aceste lucruri, vorbim aici despre modelul din copilărie, și să meargă mai departe, iar într-o relație viitoare să nu mai atragă același tip de bărbat. Iar atunci când sunt pregătite pentru o nouă relație, le recomand să își facă o listă cu filtrele pe care și le-au stabilit și pe care nu le vor mai încălca și nu vor mai accepta. Este vital să știe exact unde să pună punct, altfel se vor trezi într-o nouă relație abuzivă”, este sfatul psihologului Eduard Puiu.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu