Medicul Beatrice Mahler - ”Valul trei va fi mai puternic. Evoluția e brutală”

Medicul Beatrice Mahler, de la Institutul Marius Nasta din București, atrage atenția asupra faptului că valul al treilea al pandemiei va lovi mult mai puternic decât celelalte două. Duminică, la Marius Nasta nu mai era niciun loc liber, după ce timp de câteva zile numărul infectărilor cu covid 19 a crescut brusc, scrie digi24.ro.

Ea spune că o particularitate observată la pacienții din ultimele zile este apariția unui sindrom inflamator la ficat, care complică tratarea insuficiențelor respiratorii. Medicul este de părere că vor urma câteva săptămâni în care nu va fi deloc ușor, pentru că valul al treilea al pandemiei, apărut pe fondul circulației unor noi tulpini, dar și al unei „oboseli” a populației în ceea ce privește respectarea regulilor, va fi mai rău decât cel din noiembrie, când în România s-a înregistrat un vârf al panemiei.

Medicul Beatrice Mahler - ”Valul trei va fi mai puternic. Evoluția e brutală”

„La „Marius Nasta” de la prânz nu mai există niciun loc liber, toate locurile – și în secție, și în terapie intensivă – sunt pline și probabil că în această noapte va trebui să punem paturi suplimentare, dacă vor veni pacienți de acasă, pentru că nu se mai pune problema să primim din alte spitale, ci să putem manageria pacienții care ajung la spital cu forme severe, cu insuficiență respiratorie”, a declarat duminică seara, la Digi24, medicul Beatrice Mahler.

„Creșterea numărului de cazuri a fost bruscă. În trei zile, s-au ocupat paturile care erau libere – și eram la o capacitate undeva la 60 la sută ocupate -, iar secția de terapie intensivă s-a ocupat chiar mai repede”, a relatat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Hepatocitoliza, particularitatea noului val al pandemiei
Pacienții care sunt internați în acest moment în spital au forme severe de COVID, sunt mai puțini cei cu forme moderate.

„Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienții au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză – înseamnă o reacție a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamației severe care se găsește în organism. Ea era prezentă și anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienți, acum peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate”, a arătat dr. Beatrice Mahler.

Hepatocitoliza este o reacție inflamatorie acută, care se manifestă în momentul în care apare acea furtună de citokine, deci în prima etapă, dar se manifestă practic printr-o distrugere ușoară a celulelor hepatice, a explicat medicul. „Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți”, a spus Beatrice Mahler.

Ce fel de pacienți au ajuns la „Marius Nasta”
Pe de altă parte, pacienții care sunt acum la „Marius Nasta” sunt pacienți care nu s-au vaccinat, pentru că nu au apucat să se vaccineze, sunt, de regulă, persoane care au o viață activă și care muncesc. Sunt și persoane peste 65 de ani, dar sunt și mulți sub 65 de ani, care probabil ar fi vrut să se vaccineze, dar din motive obiective, nu au ajuns să se vaccineze. De aceea, până le va veni rândul și acestor persoane la vaccinare, este importantă respectarea regulilor în continuare, a explicat managerul de la „Marius Nasta”.

Față de precedentul val, acum sunt pacienți mai tineri și predomină și în această perioadă sexul masculin față de sexul feminin, bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile în fața acestui virus. În rest, comorbiditățile sunt aceleași, dar „avem și persoane tinere fără comorbidități, care au avut forme și complicații ale infecției SARS-CoV-2”, a detaliat medicul.

Obiceiuri care trebuie evitate pe stradă
Beatrice Mahler crede că actualul val al pandemiei va fi mai rău decât cel al cărui vârf a fost în noiembrie 2020.

„Va fi mai rău, evoluția este extrem de brutală, numărul de cazuri este mare, lumea a obosit, într-adevăr, parcă nu înțeleg că e din nou ceva extrem de grav și serios ce vedem în spital. Și astăzi, pe stradă, oamenii în parte nu purtau mască sau purtau incorect. Oamenii mănâncă pe stradă, oamenii fumează pe stradă. Aceste obiceiuri ar trebui să le evităm pe stradă, pentru că îi putem infecta pe cei din jurul nostru. Trebuie să ne reorganizăm viața și modul în care ne comportăm, pentru că avem de depășit câteva săptămâni bune, în care nu va fi ușor deloc și în care comportamentul nostru poate să însemne vieți pierdute”, a avertizat dr. Beatrice Mahler.

Cu toată acestea, managerul de la „Marius Nasta” își păstrează optimismul. „Eu cred că dacă oamenii vor înțelege că regulile trebuie respectate și că trebuie să avem răbdare să ne vaccinăm suficient de mulți și să trecem peste această provocare care înseamnă tulpina britanică și de ce nu și tulpina sud-africană – circulă în România, chiar dacă nu este predominantă, sunt totuși tulpini care pun probleme în acest moment, cel puțin în anumite județe, sistemului de sănătate -, cred că dacă conștientizăm și transmitem acest mesaj, populația în mare parte va înțelege, pentru că în noiembrie a înțeles. În noiembrie, acei morți pe care îi prezentam și acele decese, acele vieți pierdute care ne dureau, au sensibilizat și au mobilizat populația. Cazurile s-au limitat și au scăzut, deși prognoza în acel moment era mult mai sumbră. Și populația a dovedit că se poate. Eu cred că putem și de data asta”, a arătat Beatrice Mahler.

Ultima oră

Comentariul meu