IMM Invest - Valabilitatea programului a fost prelungită până la 31 decembrie
Sursa: cepu.ro

Comisia Europeanã a aprobat solicitarea Ministerului Finanţelor, adresatã în baza Cadrului temporar pentru mãsuri de ajutor de stat, de a prelungi programul IMM Invest România şi subprogramul Agro IMM Invest, începând cu 1 iulie pânã la 31 decembrie 2021.

IMM Invest - Valabilitatea programului a fost prelungită până la 31 decembrie

O altă solicitare a privit majorarea plafoanelor schemei de ajutor de stat de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare întreprindere.

Demersurile Ministerului Finanţelor au fost fãcute ca urmare a impactului benefic pe care programele l-au avut asupra economiei, cât şi a interesului IMM-urilor de a accesa în continuare credite cu garanţii de stat.

„Aprobarea Comisiei Europene de continuare a programului IMM Invest România şi a subprogramului Agro Invest vine ca o recunoaştere a adecvãrii şi eficienţei mãsurilor de sprijin care susţin mediul antreprenorial românesc. Infuzia de capital atrasã prin programul IMM Invest în anul 2020, care a depãşit 15 miliarde lei, prin acordarea a peste 25.500 de credite garantate de stat, continuã şi în anul 2021. O altã veste bunã este cã, prin decizia Comisiei Europene, suntem în mãsurã sã majorãm plafoanele schemei de ajutor de stat, pentru a putea susţine accesul la finanţare a peste 58.000 de beneficiari în cei doi ani de funcţionare a Programului, în limita plafonului anual de garantare, în valoare de 15 miliarde lei. Pânã în prezent, Ministerul Finanţelor, prin FNGCIMM, a alocat IMM-urilor sume de peste 222 milioane de lei, pe parcursul anului 2020, şi peste 246 milioane de lei, pe parcursul acestui an, reprezentând comisioane şi dobânzi. Aceste date aratã cã programele dezvoltate sunt un succes care plaseazã economia României într-un grafic de dezvoltare ascendent”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor.

Aferent aprobãrii Comisiei Europene de a continua Programul IMM Invest, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a îmbunãtãţit procedura de implementare a programului prin majorarea plafoanelor schemei de ajutor de stat, de la 100.000 euro la 225.000 de euro pentru companiile care realizeazã producţie primarã de produse agricole, de la 120.000 euro la 270.000 de euro pentru companiile din sectorul pescuitului şi acvaculturii şi de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare întreprindere. De asemenea, cuantumul împrumuturilor a fost dimensionat în funcţie de necesarul de lichiditãţi şi de dimensiunea întreprinderii, respectiv 18 luni în cazul IMM-urilor sau 12 luni în cazul întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţã medie.

Conform datelor FNGCIMM, la data de 30 iunie 2021, au fost înregistrate în aplicaţia instituţiei un numãr de 8.144 de solicitãri de garantare, dintre care aproximativ 7.252 sunt aferente Programului IMM Invest, indicând un grad de consum al plafonului alocat iniţial de peste 44%, restul de 891 de solicitãri fiind în cadrul Subprogramului Agro IMM Invest, cu un grad de consum al plafonului alocat iniţial de peste 85%. Pe parcursul a douã luni de funcţionare a Programului, au fost aprobate 4.106 credite, cu o valoare de finanţare de aproximativ 3,72 miliarde lei şi o valoare de garantare de aproximativ 3,05 miliarde lei.

Ultima oră

Comentariul meu