Obiectele care pot pune viața în pericol dacă sunt lăsate în masină pe caniculă. Ce spun specialiștii
www. digi24.ro

Mare atenție la ce aveți în mașină zilele acestea. Pompierii spun că există riscul ca unele obiecte pur și simplu să explodeze dacă sunt expuse la temperaturi ridicate. Chiar și gelul antibacterian poate provoca probleme serioase atunci când se încălzește prea tare. 

Obiectele care pot pune viața în pericol dacă sunt lăsate în masină pe caniculă. Ce spun specialiștii

Prima zi de august aduce un val de căldură și disconfort termic, iar temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade la umbră. În aceste condiții, autoritățile recomandă:

  • stai la umbră și evită expunerea la soare la orele prânzului

Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.

  • bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător

Sunt recomandabili cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.

Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).

  • poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise

Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de protecție solară (cu protectie minim 15).

Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.

  • consumă fructe și legume proaspete

Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.

  • evită muncile extenuante și exercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11:00-18:00) sau ia pauze frecvente.

Cum aflu rapid indicele radiației UV?

Factorii care agravează efectele caniculei asupra organismului:

–  Umiditate crescută (transpirația nu se va evapora la fel de repede, ceea ce va impiedica organismul sa se racorească rapid).

– Factori personali (vârsta, obezitatea, febra, deshidratarea, boala de inima, boala mintală, circulația necorespunzatoare a sângelui, arsurile solare, consumul de droguri și consumul de alcool în exces)

Scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15. Valorile mai mari de 7 înseamnă nivel puternic de radiații, ceea ce aduce un risc crescut pentru piele și ochi.

În lipsa unei hărți a radiației UV, puteam afla rapid dacă este vorba de o radiație periculoasă: dacă umbra noastră este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiatiile pot deveni periculoase pentru organism, în cazul expunerii prelungite.

Ce obiecte nu trebuie trebuie lăsate în mașină

Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.

La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.

Gelul antibacterian, frecvent utilizat în această perioadă, conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.

Evident, orice alte obiecte care pot exploda la căldură nu au ce să caute în mașină, dacă este caniculă. Atenție, de asemenea, unde lăsați/aruncați mucurile de țigară.

Pe de altă parte, nu lăsați niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.

Cum ne răcorim casa pe caniculă

Pe timpul caniculei, rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11:00-18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.

Un prim sfat pentru răcorirea locuinșei: izolează ferestrele. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii ( de exemplu: folie de aluminiu). Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după-amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.

Deschideți ferestrele noaptea, când temperaturile sunt mai scăzute.

Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară.

Dușurile frecvente te răcoresc rapid.

Cum te poate afecta canicula și care sunt măsurile de prim-ajutor

În condiţii de caniculă se pot declanşa diferite afecţiuni. Iată câteva dintre acestea, simptomele lor şi cum puteţi acorda primul ajutor:

  • Arsuri – simptome: înroşirea pielii şi dureri, posibil băşici, febră, durere de cap.

PRIM AJUTOR: Fă un duş, folosind săpun pentru curăţarea porilor. Folosește îmbrăcăminte uscată, curată şi consultă un medic.

  • Crampe musculare – spasme dureroase asociate cu transpirație excesivă, oboseală, sete. De obicei, în muşchii de la picioare şi cei abdominali.

PRIM AJUTOR: Du victima într-o încăpere răcoroasă. Masează-i uşor muşchii afectaţi pentru a dispărea spasmele. Dă-i să bea câte o jumătate de pahar de apă rece la fiecare 15 minute (fără cafeină sau alcool). Întrerupe administrarea lichidelor, dacă victima are stare de vomă.

  • Epuizare termică: crampe musculare, transpiratie excesivă, piele „de găină” (rece, umedă), leșin, amețeală, slăbiciune, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și slab, respirație rapidă și superficială.

PRIM AJUTOR: Aşază victima culcată într-un spaţiu răcoros. Scoate-i hainele. Pune-i haine răcoroase şi umede. Du victima într-un spaţiu cu aer condiţionat. Dacă victima este conştientă, dă-i să bea apă. Asigură-te că o bea în înghiţituri mici. Dă-i să bea câte o jumătate de pahar cu apă rece la fiecare 15 minute. Întrerupe administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă. Dacă victima începe să vomite, solicită imediat ajutor medical.

  • Insolația și șocul termic: temperatura peste 40 grade, absența transpiratiei, piele roșie (caldă, uscată), confuzie, agitație, tulburări de vorbire, delir, convulsii, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și puternic, respirație rapidă și superficială.

PRIM AJUTOR: Dacă dvs. sau o altă persoană se confruntă cu hipertermie (creștere anormală a temperaturii corpului), delir, convulsii sau stare de inconștientă, sunați de urgență la 112.

Între timp, mutați persoana într-un loc răcoros, în poziție orizontală cu picioarele ușor ridicate; îndepărtați îmbrăcămintea și puneți comprese ușor reci pe frunte, la subrațe, gât, mâini și picioare, stropiți ușor pielea cu apă la temperatura camerei.

Persoana inconștientă se pune pe o parte!

Nu administrați medicamente!

  • Accident vascular cerebral – Simptome:  temperatura corpului foarte mare; piele, fierbinte, roşie şi uscată; puls rapid şi slab; respiraţie rapidă. posibil,  stare de inconştienţă.

PRIM AJUTOR: Întârzierea poate fi fatală. Mută victima într-un spaţiu răcoros. Scoate-i hainele. Introdu-o într-o cadă cu apă rece sau udă-i corpul cu cârpe reci. Urmărește dacă sunt probleme de respiraţia. Folosește aerul condiţionat. Prudenţă maximă.

Ultima oră

Comentariul meu