Deficiențele de proiectare la clădirea nouă de la Școala 6 costă două milioane de euro - Primăria e bună de plată

Școala 6 de pe strada Nicolae Iorga este una dintre cele mai solicitate din oraș. Aici învață peste 1.500 de elevi, și din cauza faptului că sunt foarte mulți, cursurile se desfășoară în schimburi. Din acest motiv Primăria Sibiu a accesat fonduri europene nerambursabile pentru extinderea clădirii școlii cu 22 de săli de clasă, dar și o sală de sport. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în luna august a acestui an. Problemele la structura noii clădiri nu doar că au amânat finalizarea lucrărilor cu cel puțin un an, dar costă municipalitatea 10 milioane de lei în plus față de calculele inițiale.

În 14 mai 2020 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor care ar fi trebuit să se finalizeze în 14 august 2021. Investiția totală, în noul corp de clădire și în sala de sport a fost calculată la 9,76 milioane de lei, bani europeni, nerambursabili.

Deficiențele de proiectare la clădirea nouă de la Școala 6 costă două milioane de euro - Primăria e bună de plată

Lucrări oprite

Totul a mers bine, până la finalul lunii februarie a acestui an. Atunci constructorul și dirigintele de șantier au constatat câteva neregularități în proiectare. Lucrările au fost oprite apoi. ”În ceea ce privește construcția noului corp de clădire al școlii, lucrările au fost suspendate în 1 martie 2021 din cauza unor probleme constatate în proiectul tehnic. Primăria Sibiu a contractat o expertiză tehnică pentru a analiza această problemă, specialiștii constatând că este necesară modificarea unei părți a proiectului care se referă la fundarea clădirii. Lucrările realizate deja la fundație se vor păstra și vor fi completate în funcție de noile specificații care vor rezulta în urma corectării proiectului tehnic”, declara după oprirea lucrărilor Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

2 milioane de euro- diferența de plată

Firma nouă contractată de Primăria Sibiu a confirmat deficiențele de proiectare și a întocmit o nouă documentație. Totodată s-au recalculat indicatorii tehnico economici pentru întreaga lucrare. Diferența este uriașă- 10 milioane de lei. Noua sumă necesară finalizării lucrării este de 19,377 milioane de lei față de cele 9,76 milioane de lei calculate inițial și obținute prin fonduri europene. Diferența va fi suportată din fondurile Primăriei Sibiu.

”Creșterea valorii investiției pentru extinderea școlii Nicolae Iorga și construcția unei săli de sport a fost cauzată pe de o parte de modificarea soluției de proiectare și construcție pentru a remedia neconformitățile identificate în precedentul proiect tehnic. Aceste modificări au rezultat din expertiza realizată de o firmă specializată care a indicat necesitatea modificării soluțiilor de rezistență și arhitectură a corpului nou de clădire, precum și cea de redimensionare a soluțiilor de instalații pentru acesta. De asemenea, creșterea valorii investiției a fost generată într-o bună măsură și de scumpirea semnificativă a materialelor de construcție, în acest caz legislația prevăzând creșterea corespunzătoare a prețului contractelor de lucrări. Sumele suplimentare astfel rezultate vor fi suportate din bugetul local”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Primăria a dat în judecată firma din Cluj care a realizat proiectul inițial în speranța că va recupera prejudiciul.

 

 

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Păcat că s-a ajuns aici,plus diferența cu creșterea prețurilor la materialele de construcții!!! Întrebarea care se pune acum este când reîncep lucrările la acest obiectiv,sau primăria așteaptă să-si recupereze mai întâi banii de la proiectantul inițial, fiindcă părinții așteaptă ca elevii să nu mai fie nevoiți să învețe în două schimburi??!!! Ne poate lămuri cineva???!!!