Cum se usuca lemnul pentru foc? Recomandari, reguli si etape!

Trecerea la sezonul cald, ne aduce multa bucurie, timp si voie buna! Insa o data cu venirea verii trebuie tinut cont ca este momentul propice pentru achizitionarea lemnului de foc. Pentru a te bucura de un randament bun, dar si o buna functionare a semineului, sobei, centralei pe lemne, etc este recomandat si indicat ca lemnul sa aiba parte de o perioada de timp corespunzatoare pentru a se usca si pentru a putea fi folosit din toamna sau de la venirea timpul rece pentru anul ce urmeaza.

Tipul si timpul de uscare a lemnului reprezinta un factor esential, pentru ca tu sa te bucuri de o ardere si o putere calorica cat mai eficienta de la sursa de caldura, intrucat lemnul este modalitatea comuna de incalzire prin ardere a semineelor, centralelor termice, cuptoarele si gratarele.

Cum se usuca lemnul pentru foc? Recomandari, reguli si etape!

In acest articol dorim sa iti punem la dispozitie informatii corecte si verificate despre tipul de lemn, timpul de uscare si modul de depozitare a lemnului pentru semineu, soba ialomita sau centrala pe peleti. Ne dorim sa iti prezentam adevarul despre utilizarea lemnului ud, in jurul caruia sunt nenumarate zvonuri.

Cum se usuca lemnul pentru foc? Recomandari, reguli si etape!

De ce sa alegem lemnul uscat?

Lemnul uscat este cea mai potrivita varianta pentru realizarea focului. De ce? Raspunsul la aceasta intrebare este dat de puterea de ardere a lemnului. Lemnul reprezinta o putere calorica invers proportionala cu umiditatea lemnului, iar un kg de lemne de esenta tare cu un procent de umiditate de 20% are aproximativ 4kwh, in timp ce lemnele de esenta moala, au doar 4,5 kwh.

Desi puterea calorica prezenta in rasinoase de esenta moale este mai ridicata, acestea au o denstitate mai scazuta, fiind necesara o cantitate mai mare de alimentare. De aceea rasinoasele nu reprezinta o varianta foarte buna pentru arderea in sobe, seminee sau centrale pe lemne! Aceasi situatie este si in cazul utilizarii lemnului ud, intrucat prezinta un procent de umiditate de 40-50%, si puterea calorica este mult mai scazuta, de 2kwh, comparativ cu 4kwh cum este la lemnul uscat. Asadar, pentru a beneficia de aceasi putere calorica ca in cazul utilizarii lemnului uscat (12%), este necesara dublarea cantitatii de lemn.

Umiditatea prezenta in lemn ii incetineste arderea, avand o perioada mai lunga pana la atingerea unei termperaturi ridicate, utilizand o cantitate mare de energie degajata de foc pentru a transforma apa din stare lichida in stare gazoasa, iar in final va rezulta o cantitate mai mare de funingine si fum pe cos fum alba iulia.

Cum se usuca lemnul pentru foc? Recomandari, reguli si etape!

Care este timpul de uscare completa a lemnului de foc?

Ideal ar fi ca lemnul sa fi atins varsta de cel putin 2 ani de la taierea din padure, iar acesta trebuie depozitat si pastrat sub forma de lemne spate, nicidecum busteni intregi!

De ce este necesara o perioada asa lunga pentru uscarea lemnului de foc?

Primul motiv este dat de faptul ca lemnul are nevoie de mai mult de 1 an ca toata umiditatea din el sa dispara. Daca perioada de timp nu se respecta, lemnul se va usca doar pe exterior si puteti observa acest lucru daca taiati un bustean si jumatate, si realizati testul cu ajutorul aparatului de masurat umiditate a lemnelor pentru semineu lemne pe colt sau soba tip godin.

Al doilea motiv, pe langa umiditatea ridicata si injumatatirea puterii calorice a lemnului, acesta poate avea efecte neplacute, dar poate crea si probleme serioase in ceea ce priveste functionalitatea la sursa de caldura. Poate fi un risc pentru sanatatea familiei sau siguranta integritatii cosului de fum.

Al treilea motiv, este reprezentat de durata de timp, deoarece se stie inca din cele mai vechi timpuri ca un lemn bun necesita o perioada de 2 ani timp uscare pentru ca ulterior acesta sa functioneze la capacitatea maxima.

Indiferent pentru ce va fi folosit lemnul, fie pentru incalzirea locuintei sau doar pentru a crea o atmosfera placuta in casa pe perioada iernii, va prezentam careva aspecte de care trebuie sa tineti cont:

Un prim aspect foarte important este acela de a achzitiona lemnul cu minim 6 luni iniante de folosirea lui. Insa exista si anumite specii de lemn care necesita o perioada mai indelungata de uscare de pana la 12 luni, pentru ca acesta sa functioneze la capacitatea maxima.

Atentie! – daca zona unde locuiesti are un nivel de umiditate mai crescut, lucru datorat de o vreme nefavorabila, perioada de uscare completa a lemnului se poate prelungi. Un lucru care poate accelera procesul de uscare a lemnului este taierea in bucati mici a lemnului.

Cum se usuca lemnul pentru foc? Recomandari, reguli si etape!

Factorii care pot modifica perioada de uscare a lemnului:

  • Tipul lemnului si specia acestuia
  • Grosimea lemnului
  • Umiditatea regasita in lemn

Pentru uscarea lemnului exista mai multe modalitati, si anume: in mod natural, in stiva sau cu ajutorul uscatoarelor industriale speciale.

Procesul de uscare naturala a lemnului se face in aer liber si dureaza pana in momentul in care se obtine o umiditate de echilibru, respecatand in acelasi timp si conditiile optime de depozitare pentru semineu, soba sau cuptor pizza lemne.

Procesul de uscare in stiva sau cu ajutorul uscatoarelor industriale a lemnelor se imparte in:

Uscare prin condensare, ce functioneaza pe baza eliminarii umiditatii aerului din uscator prin condensare;

Uscarea la temperaturi mari, ce functioneaza pe baza adaugarii de vapori supraincalziti;

Uscarea conventionala, ce are la baza eliminarea aerului sarat in umiditate, fiind schimbat cu unul care prezinta o umiditate normala;

Uscarea in cureti de inalta frecventa CIF, fiind o modalitate mai costisitoare insa reduce timpii cu pana la 70%;

Uscarea in vid, reprezinta modalitatea ideala pentru fabricile mici si mijlocii, deoarece se folosesc uscatoare in vid de dimensiuni mici;

Asadar, scopul principal al uscarii este de a atinge umiditatea de echilibru a lemnului de foc, lucru ce va determina o functionare cat mai eficienta a surselor de caldura la sobe, seminee, centrale pe lemne, etc, si mai ales daca sunt izolate cu placi de silicat de calciu sau alte materiale dedicate.

Un alt aspect foarte important, pe langa toate caracteristicile specifice uscarii lemnului, acesta reprezinta modul corespunzator de depozitare si asezare a lemnelor, pentru ca din acestea sa rezulte o putere calorica ridicata.

Cum se usuca lemnul pentru foc? Recomandari, reguli si etape!

Cum se depoziteaza corect lemnul de foc

Calitatea lemnului este influentata de modul in care depozitam lemnul de foc. De aceea este necesara o asezare a lemnelor intr-un spatiu unde se pot pastra uscate.

Factori care contribuie la uscarea si calitatea lemnului:

  1. Permisiunea de circulare a aerului, astfel incat alimentarea cu aer sa fie suficienta;
  2. Depozitarea corecta a lemnelor pentru a fi protejate de vremea nefavorabila si de alte intemperii
  3. Expunerea corespunzatoare la radiatia solara

De retinut! – nu este indicata depozitarea lemnului in spatii inchise, precum magazii, camere tehnice sau pivnite. Acestea nu primesc o circulatie corespunzatoare a aerului sau raze de soare care sa ajunga la lemn, pentru a fi pastrate cat mai corect.

Solutii si modalitati pentru o depozitare corecta a lemnului:

  • Stiva de lemne ( lemnele sunt depozitate sub un acoperis inclinat)
  • Stiva nerezemata ( face fata umiditatii dataorita unui prelate pozitionate in partea superioara si cu europaleti sau pietre in cea inferioara)
  • Stiva rezemata (lemnele sunt rezemate de zidul unei case, garaj, magazii sau chiar de un gard, avand o distanta de 10-15 cm fata de suprafata de sprijin pentru ca aerul sa poate circula corect.)
  • Stiva de lemne cilindirce sau gramezi ordonate de lemne (protectia este realizata cu ajutorul unui acoperis de sindrila)

Astfel, depozitarea lemnului in aer liber il va ajuta sa se usuce in mod natural, datorita bataii soarelui si vantului. Lemnul asezat intr-un loc uscat va avea o putere calorica mai ridicata si pentru o perioada de 1-2 ani. Depozitarea pe termen lung poate determina volatizarea componentelor din lemn bogate in gaz.

Modalitatea de asezare a lemnului este un aspect pe care nu trebuie sa il pierdem din vedere. Va prezentam metode pentru stivuirea lemnelor:

  • Lemnul este pozitionat mereu cu scoarta in jos, pentru ca acesta sa nu putrezeasca
  • Partea ingusta a lemnului trebuie pozitionata catre partea expusa la conditiile vremii
  • Pe ultimul rand, lemnelor vor fi asezate unele langa celelate, cu mici distante intre ele, pentru ca sa poate fi realizata ventilarea si uscarea corespunzatoare a acestora
  • Lemnele se aseaza transversal, de fiecare data cand treceti la un alt rand
  • Pozitionarea lemnelor alterneaza, un rand longitudinal, urmat de un rand transversal

In final, pentru ca tu sa te bucuri de o putere calorica maxima, ce rezulta cu ajutorul lemnelor, trebuie sa ai in vedere sa fie complet uscate, taiate in mod corect si depozitarea corecta in conditii favorabile. Urmand toti acesti pasi vei profita la maxim de avantajele lemnului intr-un focar de semineu sau al unei sobe perfect functionale, fara depuneri de fuingine si cenusa.

Alege sa te bucuri corect si sanatos de jocul lemneului si randamentul caloric oferit de acesta, avand in vedere cativa pasi necesari. Dar, daca te-ai saturat de spart lemne, de uscat, stivuit si depozitat lemne in curte, poti alege o alternativa de design pentru casa ta, verificand lista cu reduceri seminee electrice decorative! Sigur vei gasi ceva si pentru gustul si confortul tau!

Ultima oră

Comentariul meu