La naştere nou-născutul prezintă la nivelul capului 4 fontanele (uneori chiar 6), însa cel mai adesea se face referire doar la două dintre acestea: cea anterioară – denumită în limbaj popular „moalele capului” și cea posterioară, de dimensiuni mult mai mici.
Fontanelele reprezintă zone neosificate (o membrană dură) situate între oasele craniene (incomplet osificate) care, pe măsură ce nou-născutul şi sugarul cresc vor scădea în dimensiuni pentru a se închide definitiv, într-un interval de timp foarte variabil cuprins în general între 3luni şi 24 de luni.
Aceste porțiuni „moi“ ajută la trecerea nou-născutului prin canalul pelvi-genital în timpul naşterii pe cale vaginala şi protejează creierul de traumatisme, lăsând zonelor osoase ale cutiei craniene posibilitatea să fie flexibile şi nu necesită îngrijire specială.
Ecografia transfontanelară
Ecografia transfontanelară este una dintre examinările imagistice utilizate în diagnosticarea diferitelor afecțiuni intracraniene ale nou-născuților și sugarilor. Prin intermediul acesteia se evaluează aspectul creierului şi circulaţia cerebrală. Deoarece ultrasunetele nu trec cu uşurinţă prin craniu, această investigaţie imagistică este efectuată în special la nou-născuţii şi sugarii la care fontanela încă nu s-a închis, ceea ce permite o „fereastră ecografică“ pentru vizualizarea creierului.
Este indicată în situații care includ: prematuritatea, hemoragia intracraniană, hidrocefalia, injuriile hipoxice și traumatismele la naștere, malformații de sistem nervos central, infecții congenitale, mame cu tratament cu anticoagulante/trombofilii/diabet zaharat.
Tehnica utilizează drept fereastră ecografică fontanela anterioară și în unele situații fontanela posterioară; nu necesită pregătire prealabilă și sedare, motive pentru care este ușor de acceptat de părinți și copii. În prima parte a procedurii, medicul va aplica la nivelul fontanelei anterioare gelul care va avea pe cat posibil temperatura corpului și care este menit să faciliteze transmiterea undelor sonore la ecograf;
În timpul examinării parinţii se pot ocupa de nou-născut sau sugar, oferindu-i suzeta şi acordându-i atenția de care are nevoie. Ecografia transfontanelară la fel ca ecografia de sold, este o investigaţie lipsită de riscuri, nedureroasă, neiradiantă şi neinvazivă.
Toate aceste tipuri de ecografie, împreună cu consultațiile de specialitate se desfășoară în noul sediu al Clinicii Proctoven.
Dr. Raluca Iosifescu
Medic specialist pediatrie și neonatologie
Clinica Proctoven
Tel.0735545530