Mesajele lui Ciucă şi Iohannis cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Aniversăm 145 de ani de la declararea Independenței României într-un context deosebit de complicat pentru Europa, generat de războiul brutal și neprovocat declanșat de Federația Rusă în Ucraina, spune marți președintele Klaus Iohannis. Și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj românilor.

Mesajele lui Ciucă şi Iohannis cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

„Alături de Marea Unire, Independența este unul dintre pilonii statului român modern, iar celebrarea acestui moment reprezintă un prilej potrivit de a rememora evenimentele definitorii pentru istoria națiunii noastre. (…) Astăzi, când suntem martorii resuscitării unei mentalități imperialiste, în numele căreia un stat independent este supus unei agresiuni barbare, semnificația zilei de 10 Mai 1877 în istoria României este cu atât mai relevantă. Libertatea, dreptul națiunilor de a-și alege și construi propriul destin, protejarea vieții și a demnității umane, toate acestea sunt repere fundamentale ale marii comunități democratice căreia îi aparținem. Sacrificiile înaintașilor noștri au reprezentat temelia dezvoltării României europene. Este acum datoria noastră să susținem și să apărăm valorile și principiile pe care le împărtășim cu partenerii noștri euro-atlantici. La mulți ani, România!”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

El a rememorat file din istorie, despre cum și-a proclamat România independența în 1877, marcând astfel un pas important spre desăvârșirea unității naționale și spre un statut european, transmite Mediafax.

„La Plevna, la Rahova sau la Grivița, românii au impresionat Europa prin curajul lor, demonstrând trăinicia unirii înfăptuite la 1859. Marile puteri au luat act de nașterea unei țări care își croia propriul destin la Dunărea de Jos, prin angajamentul patriotic al elitelor politice ale vremii, în frunte cu Principele Carol de Hohenzollern. Înflorirea culturii, avântul industriei, transporturilor și infrastructurii, precum și dezvoltarea relațiilor internaționale ale României, toate acestea au fost rodul imediat și direct al dobândirii independenței de stat.Modernizarea instituțională, economică și legislativă fără precedent a continuat pentru mai multe decenii. Idealul unei națiuni suverane și libere urma să se desăvârșească doar o generație mai târziu, prin viziune politică și prin curajul românilor care, în 1918, au înfăptuit Marea Unire. Acestea sunt coordonatele majore ale istoriei noastre, care ne arată cât de dificil a fost drumul spre modernitate și de cât de multă perseverență și tărie de caracter au dat dovadă înaintașii noștri”, a mai spus președintele.

Și premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Independenței de stat a României și Zilei Regalității.

„La 10 mai, România celebrează cea de-a 145-a aniversare a Independenței de stat, proclamată în Parlamentul României de către Mihail Kogălniceanu, ministru de externe in guvernul condus de liberalul Ion C. Brătianu, și dobândită cu arma în mână în Războiul de Independență de la 1877, pe câmpurile de luptă de la Plevna și Vidin. Este cu atât mai importantă această sărbătoare, cu cât, potrivit legii, anul acesta, celebrarea ei nu se mai suprapune cu sărbătorile asociate zilei de 9 mai – Sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, ci cu Sărbătoarea Regalității. Servind România cu onoare și demnitate, parte inestimabilă a patrimoniului și a destinului nostru european, pe câmpul de luptă sau prin diplomație, Regalitatea a contribuit nemijlocit la România de astăzi, o țară liberă și unită în Europa, un ideal pentru care generații întregi s-au sacrificat. Independența României a fost obținută cu greu, prin sacrificiile și jertfa de sânge a ostașilor noștri. Este obligația și responsabilitatea noastră de a le respecta memoria și a le onora sacrificiile prin care România a dobândit Independența de Stat deplină față de Înalta Poartă”, spune Ciucă.

Premierul a mai spus că „rezultat al unui efort conjugat al armatei, diplomației și societății în ansamblul său, independența noastră a consolidat construcția națională generată de Unirea Principatelor și ne-a deschis drumul către modernitate, către valorile occidentale, către recunoașterea vocației noastre europene. Așa cum scria și Domnitorul Carol I: „Independența noastră ne-am câștigat-o cu sângele nostru și prin urmare nu o datorăm decât nouă înșine”.

Libertatea de a ne alege drumul, câștigată prin eroismul ostașilor români, ne determină, azi, să privim cu respect istoria scrisă de înaintași și să înțelegem valoarea acesteia, mai ales în această perioadă complicată pe care o traversăm. Prezența noastră în cadrul NATO – cea mai solidă alianță politico-militară din lume – și cea în cadrul UE plasează România sub semnul protecției depline a ireversibilei sale opțiuni pro-europene, consolidate și prin parteneriatul trans-atlantic”, mai spune premierul.

Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că îi felicit pe toți românii de Ziua Independenței României.

Ultima oră

Comentariul meu