VIDEO: Ce pățesc huliganii care turează motoarele mașinilor prin Sibiu - Poliția nu are sonometru ca să verifice intensitatea zgomotului

De mai multă vreme, găștile de teribiliști deranjează locatarii din mai multe zone din municipiul Sibiu. Mai nou, aceștia se adună aproape în fiecare seară în zona blocurilor din Piața Unirii, în parcarea din vecinătatea magazinului Dumbrava. După ce se salută și termină primele runde de râs zgomotos, huliganii turează motoarele și fac ture între sensul giratoriu de la Ramada și cel de la blocul „plombă”. Oamenii care locuiesc în zonă s-au săturat să nu poată dormi noaptea liniștiti și au cerut, de multe ori, ajutorul poliției. Din păcate, în dotarea IPJ Sibiu nu există aparate cu ajutorul cărora poate fi verificat dacă zgomotele produse prin modificarea sistemelor de evacuare sunt altele decât cele din cărțile tehnice ale autoturismelor. În fapt, aceste aparate, numite sonometre, lipsesc din toate inspectoratele de poliție din țară și nici Registrul Auto Român, alături de care se fac controale tehnice în trafic, nu deține vreunul. Dar, cu toate acestea, oamenii legii pot în continuare să aplice sancțiuni, atât pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, cât și pentru viteză.

VIDEO: Ce pățesc huliganii care turează motoarele mașinilor prin Sibiu - Poliția nu are sonometru ca să verifice intensitatea zgomotului

În Piața Unirii, aproape de blocul „plombă”, pe bulevardul Mihai Viteazu sau în cartierul Avantgarden – acestea sunt locurile celebre unde șoferii vin și dau ture, ambalând motoarele și circulând cu viteze peste limitele legale. Locatarii au sunat de multe ori la 112 și au sesizat că nu se pot odihni din cauza zgomotului, iar poliția a intervenit pentru a verifica dacă este tulburată ordinea și liniștea publică.

video
play-sharp-fill

CITEȘTE ȘI: Scârțâit de roți și viteze peste limita legală pe Mihai Viteazu în Sibiu – Locatarii, terorizați

Controale la final de mai în tot orașul – „Ținta”, șoferii care turează motoarele

La finalul lunii mai, de exemplu, polițiștii rutieri sibieni, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român (RAR), au organizat o acțiune pe raza întregului municipiu și au verificat zonele mai sus amintite. Cu această ocazie, cei care fac gălăgie și cei care circulă cu viteză au putut fi identificați.

VIDEO: Ce pățesc huliganii care turează motoarele mașinilor prin Sibiu - Poliția nu are sonometru ca să verifice intensitatea zgomotului

„În conformitate cu prevederile art. 10 alin. (2) din O.U.G nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice verificarea stării tehnice se face de către poliția rutieră, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român, sens în care, în seara zilei de 29.05.2022, în intervalul orar 20:00 – 24:00, a fost organizată o acțiune pe raza municipiul Sibiu, care a avut ca obiect identificarea autovehiculelor care tulbură ordinea și liniștea publică prin zgomotul produs de acestea, în urma turării excesive a motorului sau a unor modificări ale sistemelor de evacuare a noxelor neomologate de autoritatea competent”, spune Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Poliția nu poate stabili dacă mașinile sunt mai zgomotoase decât scrie în cartea tehnică

Poliția Română nu are însă în dotare un sonometru cu ajutorul căruia ar putea fi depistat, cu ușurință, dacă valorile de zgomot ale mașinilor sunt mai mari decât cele care apar în cartea tehnică. De asemenea, astfel de controale nu s-ar putea face decât în prezența unei echipe de la RAR – instituție care, de asemenea, nu are un astfel de aparat. Huliganii care fac modificări la sistemul de evacuare pentru ca mașinile să fie mai zgomotoase stau, practic, liniștiți atunci când văd poliția.

video
play-sharp-fill

„Precizăm că, lucrătorii de poliție rutieră nu pot constata o eventuală modificare a sistemului de evacuare în lipsa specialiștilor menționați anterior, iar depășirea zgomotului în mers sau staționare, având în vedere că aceste praguri sunt evidențiate ca date tehnice în cuprinsul cărții de identitate a vehiculului, nu poate fi constatată decât cu ajutorul unui aparat de măsură (sonometru), aparat care nu este în dotarea Poliției Române și, din păcate, nici în dotarea laboratorului auto aparținând Registrului Auto Român cu care se face controlul tehnic în trafic”, spune Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Gălăgioșii nu scapă totuși de amenzi

Chiar dacă polițiștii nu pot verifica intensitatea sunetelor scoase de motoare și dacă valorile zgomotelor depășesc pragurile admise în cărțile tehnice, ei pot în continuare să facă controale și să aplice sancțiuni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, amenzi se dau și pentru depășirea limitelor de viteză, fapt ce nu de puține ori se întâmplă în Piața Unirii, în Avantgarden sau pe Mihai Viteazu.

video
play-sharp-fill

În perioada următoare, poliția și RAR vor realiza din nou acțiuni și vor verifica zonele din oraș. „Cele două instituții amintite anterior vor realiza și în perioada următoare acțiuni comune având drept scop identificarea autovehiculelor care tulbură ordinea și liniștea publică prin zgomotul produs de acestea, în urma turării excesive a motorului sau a unor modificări ale sistemelor de evacuare a noxelor neomologate de autoritatea competentă”, spun reprezentanții IPJ Sibiu care adaugă că zona Piața Unirii va primi „o atenție deosebită”.

Ultima oră

Participă la discuție

5 Commentarii

  1. Sa vina militienii pe strada Rahovei pe la 1 noaptea sa vada si sa auda cum trec maimutele cu 130km/h cu cazanele lor…jigodiile naibii cu pocnitorile lor…militienii isi fac norma de amenzi cu fraieriii care cotizeaza la stat in loc sa vada de bitangii astia puturosi care deranjeaza orasul in fiecare noapte!

  2. Mie nu îmi vine sa cred cât de javra sa fii ca să deranjezi un cartier întreg de oameni ,mai ales pe copii .educație zero .nu mai o băgați pe asta cu sonometru .trebuie luat certificatul de înmatriculare pt ca se vede și aude imediat o toba modificata .pt asa ceva ca îți deranjezi semenii ,sute de oameni, ar cam trebui munca în folosul comunității.

  3. de ce nu descarca de pe Android market sau Iphone market aplicatie de sonometru care chiar daca nu sunt oficiale pot ajuta politistii sa evalueze in mare gradul de disconfort fonic creat. In germania si austria toti politistii au asa ceva pe telefoanele lor si daca este suspect de mare sunetul (peste 100dB parca) le retine talonul, imobilizeaza masina care este dusa cu platforma la TUV (RAR in Germania si Austria) si a doua zi este verificata oficial. Costurile de ridicare si amenda il vor face pe propietar sa regrete ca a facut asa ceva… Ar trebui facut asa si aici si sigur se vor linistii intr-un timp scurt. La verificarea RAR sigur mai descopera si alte probleme la masini

  4. Adica in Romania nu se iau prea multe masuri impotriva actelor de huliganism. In Germania, Austria te trezesti pentru modificari la sistemul de evacuare cu niste amenzi de regreti ca ai avut astfel de idei.