pitesti sibiu

Fondurile alocate drumului expres Râmnicu Vâlcea – Tigveni au fost blocate, potrivit deputatului Cristian Buican. Astfel, secțiunea șase a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești nu s-ar mai putea construi.

Cele mai lungi și mai scumpe tronsoane, implicit și cele mai complexe, din Autostrada A1 Sibiu Pitești, vor străbate Vâlcea, prin zona montană, la o distanță apreciabilă față de capitala județului, scrie adevărul.ro.

Secțiunea șase a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, în pericol să nu se mai construiască - Fondurile au fost blocate

Din acest motiv s-a decis ca Râmnicu Vâlcea să fie legat de A1 TransCarpați printr-un drum expres care se va conecta de autostrada A1, la Tigveni.

Deși s-a anunțat câștigătorul licitației care se va ocupa de documentația acestui tronson, încă este o mare necunoscută dacă și când anume se va realiza ceva efectiv.

În luna martie a anului trecut, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene publica Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care 4,5 miliarde de euro urmau să fie investite pentru transport rutier și autostrăzi. Planul arăta ce autostrăzi și drumuri urma să facă Guvernul prin PNRR, printre care și drumul expres Râmnicu Vâlcea Tigveni.

Multă vreme realizarea drumului expres a fost o necunoscută, pentru că au existat discuții legate de soluția cea mai fezabilă pentru realizarea acestei legături.

Una dintre variante a fost ca drumul expres să coincidă cu DN73C, actualul drum național care leagă Râmnicu Vâlcea de Curtea de Argeș, prin Tigveni.

O altă variantă, mult discutată pe plan local, n-a fost luată niciodată în considerare de oficialitățile de la București.

De asemenea, au mai existat discuții și asupra formei acestui drum.

Au fost foarte multe discuții pe tema drumului de legătură. Majoritatea respingeau prima variantă, din cauza structurii deficitare a DN73C, fiind un drum ce reprezintă o mare problemă din cauza alunecărilor masive care au loc des.

De asemenea, pe acest drum, camioanele au întâmpinat mari probleme, deoarece drumul era mereu în reparații, în afar faptului că este plin de serpentine și trece prin diferite sate.

O realitate prea puțin înțeleasă din birourile de la București, dar deseori semnalată din teritoriu.

Acesta este și motivul pentru care rareori DN73 C mai este folosit ca variantă de ocolire pentru traficul greu de pe DN7 / E81, când sunt accidente sau alte probleme pe drumul care leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea, pe Dealul Negru. Spre exemplu, vara aceasta când a fost nevoie de devierea traficului greu, în urma unor lucrări la carosabil, circulația s-a realizat prin Pitești – Slatina – Drăgășani – Râmnicu Vâlcea, iar de aici pe Valea Oltului.

Din acest motiv s-a propus ca traseul drumului expres să fie cu totul altul, dar de fiecare dată discuțiile au rămas în „coadă de pește”, netrecând de stadiul de promisiune, ca și cele legate despre forma sa – ce fel de drum va fi.

Fonduri blocate

După ce s-a anunțat cu surle și trâmbițe faptul că au fost alocate fonduri PNRR pentru realizarea drumului, la sfârșitul lui septembrie, deputatul PNL Cristian Buican a anunțat că fonduri au fost blocate. De altfel, nu a oferit alte explicații. A explicat însă de ce este atât de importantă această conexiune nu doar pentru Râmnicu Vâlcea.

„Pe culoarul reprezentat de Valea Oltului se realizează cea mai importantă legătură dintre sudul României, nordul și vestul acesteia. În prezent acest culoar trece prin Râmnicu Vâlcea. Prin realizarea Autostrăzii Pitești – Sibiu astfel încât să se realizeze traseul cel mai scurt dintre București și Sibiu, capitala județului Vâlcea se va afla la câțiva zeci de km de această importantă autostradă. Dezvoltarea în continuarea a municipiului Râmnicu Vâlcea și chiar a întregului județ depinde într-o măsură semnificativă de accesul rapid al mărfurilor și persoanelor atât spre sudul țării, cât și spre Transilvania, în special spre capitală”, a menționat parlamentarul vâlcean.

Ultima oră

Comentariul meu