Consiliul Județean Sibiu a lansat luni prima versiune a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea Variantei Ocolitoare Sibiu Sud în vederea obținerea avizelor de mediu. Centura ar fi trebuit să fie gata până la finalul anului 2023 însă, din cauza complexității documentației și multiplelor variante de traseu, perioada de timp estimată inițial, necesară pentru elaborarea și aprobarea studiului de fezabilitate, „s-a dovedit a fi insuficientă”. Din acest motiv, execuția centurii de sud va fi amânată, iar CJ va semna un act adițional cu CNAIR pentru a obține ulterior fonduri în cadrul exercițiului financiar european 2021 – 2027.
CITEȘTE ȘI: Centura de Sud a Sibiului – Traseul de 21 kilometri va străbate șapte localități
Varianta Ocolitoare Sibiu Sud, unul dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură, nu va fi gata până la finalul anului 2023. În fapt, nici măcar nu vor începe lucrările până atunci. Aceasta era data limită până la care puteau fi folosite fonduri europene nerambursabile în cadrul exercițiului financiar european 2014 – 2020. Daniela Cîmpean, șefa CJ, a inițiat un proiect de hotărâre astfel încât parteneriatul cu CNAIR să fie modificat, iar fondurile europene să fie obținute prin exercițiul financiar 2021 – 2027.
Mai avem de așteptat
În 2020, CJ Sibiu a încheiat un parteneriat cu CNAIR pentru implementarea proiectului „Varianta Ocolitoare Sibiu Sud” în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020. Scopul parteneriatului era acela de a asigura implementarea proiectului până la finalul anului 2023, atât pentru faza de elaborare, actualizare, completare și revizuire a documentației tehnico-economice, cât și pentru faza de execuție.
În 2021, CJ a semnat contractul cu asocierea de firme Beta Cops SRL și Total Road SRL pentru realizarea studiului de fezabilitate. Dar, pe parcursul elaborării documentației tehnico-economice, s-a constatat că timpul e prea scurt. „Pe parcursul elaborării documentației, s-a constatat că realizarea documentației tehnico-economice (Studiul de fezabilitate) pentru obiectivul de investiții în cauză necesită timp mai îndelungat decât cel prognozat la încheierea parteneriatului de implementare. Aceste întârzieri sunt determinate de apariția unor factori ulteriori încheierii parteneriatului, respectiv complexitatea proiectului și analiza minuțioasa a oportunităților identificate la nivelul multiplelor variante care au fost propuse și care trebuie analizate. Astfel, perioada de timp alocată realizării Studiului de fezabilitate s-a dovedit a fi insuficientă, fapt ce ar elimina posibilitatea de încadrare în termenul limită de decontare a cheltuielilor eligibile aferente fazei de execuție în cadrul exercițiului financiar european 2014 – 2020”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre pentru modificarea parteneriatului cu CNAIR.
În aceste condiții, CJ Sibiu va încheia un act adițional cu CNAIR, urmând ca proiectul Variantei Ocolitoare Sibiu Sud să fie depus pentru finanțare cu fonduri europene nerambursabile în cadrul exercițiului financiar european 2021 – 2027.
Parteneriatul dintre CJ Sibiu și CNAIR prevede ca Ministerul Transporturilor prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să realizeze procedurile privind realizarea culoarului de expropriere, derularea procesului de accesare a fondurilor europene, participarea la recepționarea lucrărilor, administrarea și întreținerea infrastructurii rutiere după încheierea perioadei de garanție. Consiliului Județean Sibiu îi revine contractarea serviciilor de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic cu toate documentațiile aferente, iar ulterior contractarea lucrărilor de execuție și monitorizarea implementării proiectului.