Neonatologia de la Spitalul Clinic Județean Sibiu, conectată la rețeaua națională de telemedicină

Secția de terapie intensivă neonatală de nivel III din Sibiu a fost conectată la rețeaua națională de telemedicină. Aceasta este a doua dintre cele 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III incluse în rețeaua națională de telemedicină. 

Neonatologia de la Spitalul Clinic Județean Sibiu, conectată la rețeaua națională de telemedicină

Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cuprinde două clinici de neonatologie: Clinica Neonatologie I, cu 40 de paturi pentru mame și nou-născuți în sistem rooming-in și 10 paturi de terapie intensivă neonatală, și Clinica Neonatologie II Prematuri cu 25 de paturi pentru prematuri și nou-născuți cu greutate mică la naștere. În maternitatea SCJU Sibiu sunt îngrijiți aproximativ 3.000 de nou-născuți în fiecare an, dintre care 350 – 400 sunt prematuri. Anual, circa 350 de nou-născuți, prematuri sau născuți la termen, au nevoie de îngrijiri în compartimentul de terapie intensivă neonatală.

Utilizarea progreselor din tehnologie și inovarea în domeniul sănătății se numără printre principalele obiective ale SCJU Sibiu cu scopul de a oferi servicii diversificate pacienților. Tehnologia și soluțiile de telecomunicații sunt din ce în ce mai prezente în medicina modernă, iar implementarea acestui sistem în cadrul terapiei intensive neonatale din maternitatea spitalului este un mare câștig atât pentru personalul secției, cât mai ales pentru micuții pacienți, din perspectiva livrării serviciilor medicale. De asemenea, pe lângă avantajele legate de diagnosticare, monitorizare, tratament și informare, sistemul are numeroase alte beneficii, de la evaluare, la educație continuă și cercetare și va aduce în mod clar plus-valoare activității”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Dr. Daniel Chelcea.

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialiști din alte unități sanitare aflate în țară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic și cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secția în care se află. Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave internați anual în secțiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic între viață și moarte.Neonatologia de la Spitalul Clinic Județean Sibiu, conectată la rețeaua națională de telemedicină

Ne dorim de multă vreme să dispunem de un sistem de telemedicină. Pandemia a fost un moment dificil, în care comunicarea cu părinții a fost greoaie și, din cauza restricțiilor, și mai dificilă a fost urmărirea nou-născuților cu risc în sistem de spitalizare de zi. A fost, poate, momentul în care ne-am dorit cel mai mult să dispunem de sistemul de telemedicină. N-a fost să fie atunci, dar iată că avem acest sistem acum și mulțumim pentru excelenta oportunitate de a fi în orice moment în legătură cu colegii noștri din țară, dar și cu colegii și prietenii noștri din străinătate, de a ne sfătui, de a găsi mai repede răspunsuri la multele probleme pe care le au micii noștri pacienți. Nu sunt puține zilele în care-mi reamintesc de unde am pornit acum 25 de ani și nu este zi în care să nu ne bucurăm că putem face mai mult și mai bine pentru bebelușii noștri. Implicarea ONG-urilor și a comunității a fost și este însă vitală pentru progresul neonatologiei în România. Iar noi, profesioniștii, nu putem decât să mulțumim”, a declarat Maria Livia Ognean, șefa Clinicii de Neonatologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Până la acest proiect, în România erau 10 secții de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Clinic Județean Mureș), dotate prin programe ale Fundației Vodafone România. Prin adăugarea celor 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III la rețeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secții de nivel III și două secții de nivel II din țară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secții.

Ultima oră

Comentariul meu