Tablouri de milioane de euro transportate în condiţii speciale de la Sibiu la Iaşi. Jandarmi înarmaţi până în dinţi păzesc capodoperele (foto, video)

Aproape 70 de capodopere româneşti, din Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, cu valoare de câteva milioane de euro, au fost ambalate şi transportate miercuri, în condiţii speciale, cu pază asigurată de jandarmi înarmaţi până în dinţi. Celebrele tablouri au părăsit pentru prima dată în ultima jumătate de secol Sibiu, pentru cea mai importantă expoziţie de artă românească a muzeului sibian, din România şi urmează să fie expuse la Iaşi, a anunţat managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă, care a însoţit şi el transportul. 

Tablouri de milioane de euro transportate în condiţii speciale de la Sibiu la Iaşi. Jandarmi înarmaţi până în dinţi păzesc capodoperele (foto, video)

[brid video=”1524372″ player=”38897″ title=”video ora de sibiu transport tablouri de milioane de euro de la Sibiu la Iaşi cu jandarmii” duration=”80″ description=”ablouri de milioane de euro transportate în condiții speciale de la Sibiu la Iaşi. Jandarmi înarmaţi până în dinţi păzesc capodoperele ” uploaddate=”2024-01-10″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1524372_th_659eaabb5edc6_1704897211.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1524372_hsd_659eaad6296a5_1704897238.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1524372.mp4″ width=”16″ height=”9″]

Expoziţia Capodopere. Artă din România de la clasic la contemporan, colecţia Muzeului Naţional Brukenthal este cel mai important eveniment expoziţional realizat în ultima vreme din colecţia de artă românească şi artă contemporană. Peste 60 de lucrări realizate de 50 de artişti vor fi expuse la Iaşi: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Misu Popp, Gheorghe Pătrascu, Iosif Iser, Corneliu Baba, Cămil Ressu, Herman Maxy, Ion Ţuculescu, Ion Pacea, Horia Bernea, Ion Jalea, Oscar Han, Alin Gheorghiu, Ştefan Câlţia etc.
„Expoziţia curatoriată de dr. Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iaşi şi dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Bukenthal este un eveniment de anvergură naţională propusă unui centru cultural – academic important – Iaşul, un oraş cu potenţial turistic reprezentativ, adresându-se atât vizitatorilor din ţară cât şi din străinătate. Tematica expoziţiei prezintă istoria artei plastice din România începând cu artiştii Theodor Aman şi Nicolae Grigorescu şi finalizând cu arta contemporană ilustrată de Vladimir Şetran şi Ştefan Câlţia, devenind astfel una dintre cele mai importante expoziţii de artă plastică şi sculptură românească organizată în ultimul secol în Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al celor de la Brukenthal.
Dincolo de valoarea artistică, aceste tablouri au o „valoare de asigurare care depăşeşte câteva milioane de euro”, a precizat Alexandru Chituţă.
Expoziţia va rămâne deschisă la Palatul Braunştein din Iaşi până la data de 15 martie, după care, tablourile se vor întoarce la Sibiu.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în 14 ianuarie, ora 16,00, potrivit directorului Muzeului Municipal ‘Regina Maria’, Aurica Ichim. Aceasta a precizat că speră ca această expoziţie să atragă 30.000 de vizitatori la Iaşi, la fel ca precedenta organizată de muzeul sibian cu Muzeul Albertina din Austria, care a avut un număr record de vizitatori în 2023.

Ultima oră

Comentariul meu