Premieră în România și Uniunea Europeană. Statul român trebuie să plătească dobândă pentru plata taxei de poluare plătită de o sibiancă pentru înmatricularea mașinii. Pe lângă restituirea taxei Mariana Irimie a cerut și plata unei dobânzi la suma datorată.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene i-a dat dreptate acesteia după ce Tribunalul Sibiu, unde se află procesul pe rol, a adresat o întrebare în acest sens către forul judecătoresc european.
Avocatul Marianei Irimie a explicat faptul că decizia dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene este una de importanță internațională, mai ales că state ca Spania sau Portugalia au încercat să fie respinsă întrebarea adresată de Tribunalul Sibiu către acest for în soluționarea procesului.
”Pentru restituirea sumelor de la buget, se datorează dobândă doar după doar după data cererii de restituire. Este primul caz din România și Comunitatea Europeană. Importanța este majoră și pe celelalte state membre pentru că sunt mai multe state membre, în special cele latine, care au aplicat varii taxe prohibite de drepturi comunitare. De aceea în această cauză am avut o poziție procesuală fermă a Portugaliei și a Spaniei, care au trimis agenți de reprezentare și au solicitat expres respingerea întrebării. Și raportat la principiul echivalenței se va aplica tuturor sumelor de restituit de la bugetul de stat și nu doar pentru cele prohibite de drepturi comunitare”, a explicat Tarșia Dragoș – avocat Mariana Irimie.
Dobânda mai mare decât valoarea taxei plătite
Avocatul sibiencei care a câștigat procesul cu statul român, spune că Guvernul va fi nevoit să resitituie sume de bani uriașe către cei de la care a încasat taxa de poluare și apoi au recuperat banii în instațe. Restituirea dobânzii se face în funcție de suma achitată. Cu cât ea s-a plătit mai de demult și cu cât a fost mai mare, atunci dobânda este mai mare.
” Din punct de vedere economic, importanța este covârșitoare prin sarcina asupra bugetului pentru că în marea majoritate a cazurilor, cuantumul dobânzii va depăși cuantumul taxei. În cazul particular al doamnei Irimie, la o taxă de 6.607 lei este îndreptățită până azi la o dobândă de peste 9.000 de lei. Ceva de genul acesta”, a mai explicat Tarșia Dragoș – avocat Mariana Irimie.
Avalanșă de cereri
Avocatul sibian spune că acum se așteaptă ca cei peste 1.000 de clienți pe care îi are să vină toți să ceară în instanță recuperarea dobânzii pentru taxa de poluare plătită statului român
”Nu le-am numărat. Nu știu câte procese am pe rol, dar am trecut de 1.000 de procese pe taxă. Cu siguranță că va urma o avalanșă de noi astfel de procese. Toți clienții mei m-au contactat pentru reviziure. Recomand. Da! Categoric! S-a luat nelegal o sumă de bani. Statul cu tine are același comportament când nu îți plătești la timp dările”, a mai spus acesta.
Un număr de 300.000 de proprietari de maşini au câştigat în instanţă restituirea taxei de poluare, Administraţia Fondului pentru Mediu primind, în ianuarie, cereri de restituire în valoare totală de 19 milioane de lei, din care au fost achitaţi 14 milioane de lei.